Ακτίνες UVC και επιπτώσεις στο δέρμα

rays sun uv
Η σημαντικότερη πηγή υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) είναι ο ήλιος. Το μεγαλύτερο ποσοστό από τις ακτίνες UVC απορροφώνται από την ατμόσφαιρα (το όζον, τους υδρατμούς, το οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα), ενώ μόνο οι ακτίνες UVA και UVB φθάνουν στη γη και έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία.

Οι ακτίνες UVA

Οι ακτίνες UVA καλύπτουν το 95% της συνολικής ακτινοβολίας που φτάνει στη γη και μας επηρεάζουν όλο το χρόνο, ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες.
Διαπερνούν τα σύννεφα, το γυαλί ακόμα και την επιδερμίδα.

Οι ακτίνες UVB

Αποτελούν μόνο το 5% της συνολικής ακτινοβολίας και έχουν πολύ υψηλή ενέργεια. Αν και εμποδίζονται από το γυαλί και τα σύννεφα, άνετα εισχωρούν στην επιδερμίδα μας.
Η μακροχρόνια και πολύωρη έκθεση μας στον ήλιο, χωρίς τη σωστή προστασία μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον του δέρματός μας. Η υπερβολική έκθεσή μας στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει:
*Κακοήθεις βλάβες

Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα (BCC)

Αποτελεί την πιο συχνά εμφανιζόμενη κακοήθης βλάβη του δέρματος. Οι περιοχές που πλήττονται κυρίως είναι το κεφάλι και ο λαιμός. Το είδος του καρκίνου του δέρματος έχει τη τάση να αναπτύσσεται και να εξαπλώνεται γρήγορα και σε άλλες περιοχές του σώματος.
Κάθε άνθρωπος μπορεί να νοσήσει από το Βασικοκυτταρικό Καρκίνωμα. Σε μεγαλύτερο κίνδυνο βρίσκονται τα ανοιχτόχρωμα άτομα και οι ηλικιωμένοι, χωρίς όμως αυτό να είναι απόλυτο.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Ο χειρουργός, χρησιμοποιεί τοπική αναισθησία, αφαιρεί την πάσχουσα περιοχή και στη συνέχεια κλείνει το πεδίο με ράμματα. Ο ιστός ο οποίος αφαιρείται στέλνεται στο εργαστήριο για μικροσκοπική εξέταση με σκοπό την πιστοποίηση ότι όλα τα καρκινικά κύτταρα έχουν αφαιρεθεί.
Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα ή καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων
Είναι ο κακοήθης όγκος που ξεκινά από το μέσο στρώμα της επιδερμίδας, τα πλακώδη κύτταρα. Συνήθως κάνει την εμφάνισή του σαν ένα μικρό, κόκκινο εξόγκωμα. Το 25% του πληθυσμού εμφανίζει πλακώδες καρκίνωμα, ενώ κύρια αιτία αποτελεί η χρόνια έκθεση στον ήλιο.
Οι περιοχές που συνήθως πάσχουν από πλακώδες καρκίνωμα είναι το πρόσωπο, τα χείλη, τα αυτιά, ο λαιμός, τα χέρια και ο βραχίονας. Η μορφή αυτή του καρκίνου είναι πιο επιθετική από τον βασικοκυτταρικό καρκίνο και μπορεί να κάνει μεταστάσεις σε σημεία όπως στους λεμφαδένες και στα εσωτερικά όργανα.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η διάγνωση γίνεται με βιοψία, ενώ πολύ σημαντική για την εξέλιξη της θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση και η χειρουργική αφαίρεση του όγκου και της πάσχουσας περιοχής του δέρματος.

Μελάνωμα

Αποτελεί ίσως και την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά συγχρόνως και την λιγότερο συχνή. Πρόκειται για μια κακοήθη μορφή των μελανοκυττάρων, των κυττάρων δηλαδή που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν την μελανίνη. Έχει μεγάλο ποσοστό εξάπλωσης και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε σημείο του δέρματος.
Χειρουργική αντιμετώπιση
Η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση στα πρώτα στάδια της νόσου οδηγεί σε μια επιτυχημένη θεραπεία στο 85% των ατόμων που νόσησαν από μελάνωμα.
Η θεραπεία, γίνεται με χειρουργική εκτομή, καθαρισμό λεμφαδένων, βιοψία φρουρού λεμφαδένα ενώ μπορεί να συνδυαστεί με θεραπευτική αγωγή ή ακόμα και με τη χορήγηση χημειοθεραπείας της πάσχουσας περιοχής.
*Καλοήθεις βλάβες
Το μεγαλύτερο ποσοστό των δερματικών βλαβών που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία το έχουν τα εγκαύματα δέρματος 1ου και 2ου βαθμού όπου τις περισσότερες φορές δημιουργούν ένα αισθητικό πρόβλημα. Σε μικρότερο ποσοστό έχουμε εμφάνιση νέων σπίλων ή αύξηση μεγέθους προϋπαρχόντων και για το λόγο αυτό συστήνεται η χειρουργική τους αφαίρεση και ο ιστοπαθολογικός έλεγχος (βιοψία) αυτών, μετά την εκτομή τους.
Πέραν των προκληθεισών παθήσεων από ηλιακή ακτινοβολία, άλλες μορφές καλοηθών βλαβών που αντιμετωπίζονται χειρουργικά αποτελούν τα:

  • Λιπώματα
  • Διάφοροι τύποι σπίλων
  • Σμηγματογόνες κύστεις

Για οποιαδήποτε απορία ή πρόβλημα ο Δρ. Νικολιδάκης είναι δίπλα σας. Κλείστε ραντεβού για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση.

Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu