Ανάμεσα στον καφέ και τον καρκίνο των πνευμόνων

Ανάμεσα στον καφέ και τον καρκίνο των πνευμόνων μπορεί να υπάρχει σύνδεση;

Η κατανάλωση καφέ έχει συνδεθεί με μια πληθώρα οφελών για την υγεία, όπως η
μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, και ο μειωμένος κίνδυνος παθήσεων όπως η κατάθλιψη, οι καρδιακές προσβολές και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Αλλά μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα μειονέκτημα στο πρωινό ρόφημα σας: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δύο ή περισσοτέρων φλιτζανιών καφέ ή τσαγιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου των πνευμόνων.

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στις 31 Μαρτίου, στην ετήσια συνεδρίαση της Αμερικανικής Ένωσης για την Έρευνα του Καρκίνου (AACR).

Αξιοσημείωτο είναι ότι η σύνδεση ήταν αληθινή και για τους μη καπνιστές. Επειδή οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα είναι επίσης πιθανότερο να πιουν καφέ και τσάι, ήταν δύσκολο σε προηγούμενες μελέτες να ξεκαθαρίσουν τις επιπτώσεις αυτών των ροφημάτων. Από εκείνα του καπνίσματος, στην ανάπτυξη για τον καρκίνο των πνευμόνων. Είπε η συγγραφέας επικεφαλής μελέτης Jingjing Zhu,διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστήμιου Βάντερμπιλτ στο Τενεσί.

Στη νέα μελέτη, μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανέλυσε δεδομένα από 17 διαφορετικές μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 1.200.000 συμμετέχοντες στις ΗΠΑ και την Ασία. Οι μελέτες σημείωσαν εάν οι συμμετέχοντες έπιναν καφέ ή τσάι ή κάπνιζαν τσιγάρα. Περίπου οι μισοί ήταν μη καπνιστές.

Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο 8,6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, περισσότεροι από 20.500 συμμετέχοντες ανέπτυξαν καρκίνο του πνεύμονα.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μη καπνιστές που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα, είχαν 41% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης για το καρκίνο των πνευμόνων από εκείνους που δεν έπιναν καφέ. Ομοίως, οι μη καπνιστές που έπιναν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα είχαν 37% μεγαλύτερο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα από ότι όσοι δεν πίνουν τσάι (Επειδή τα δεδομένα ελήφθησαν από πολλαπλές μελέτες, ο ακριβής ορισμός της κούπας κυμαινόταν).

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ο κίνδυνος δεν άλλαξε σημαντικά μεταξύ των ηλικιών, των φυλών ή του τύπου του καφέ που έπιναν. Τόσο ο ντεκαφεϊνέ όσο και ο καφές με καφεΐνη φαινόταν να συνδέονται με παρόμοιους κινδύνους. Στην πραγματικότητα, ο ντεκαφεϊνέ καφέ συνδέεται με 15% υψηλότερο κίνδυνο από τον καφέ με καφεΐνη, είπε η Zhu.

Ακόμα, η Zhu σημείωσε ότι το  «αυτό [ήταν] μόνο μια παρατηρητική μελέτη » και δεν απέδειξε την αιτία και το αποτέλεσμα. Αλλά οι ερευνητές υποθέτουν ότι δεν είναι η καφεΐνη που βρίσκεται πίσω από τη σύνδεση. Αντ ‘ αυτού, μπορεί να είναι κάτι στη διαδικασία ψησίματος που οδηγεί στη σύνδεση μεταξύ του κινδύνου του καφέ και του καρκίνου του πνεύμονα, είπε η Zhu.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, αν και οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για χρόνια μετά την έναρξη των μελετών, τα δεδομένα για το κάπνισμα και την πρόσληψη καφέ και τσαγιού μετρήθηκαν μόνο μία φορά. Στην αρχή των μελετών. Έτσι, αν οι άνθρωποι άλλαζαν τη συμπεριφορά τους όλα αυτά τα χρόνια, θα μπορούσε να έχει στρεβλωμένα τα αποτελέσματα! Είπε η Ζου.

Επιπλέον, αν οι μη καπνιστές εκτέθηκαν σε καπνό-το οποίο δεν είχε καταγραφεί, αλλά θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Θα μπορούσε να έχει επίσης στρεβλωμένα  αποτελέσματα, ανέφερε.

Η Δρ Τζούλι Φίσερ, ογκολόγος στο Ινστιτούτο καρκίνου του Λεβίν στη Βόρεια Καρολίνα, που δεν ήταν μέρος της μελέτης, είπε ότι τα ευρήματα ήταν «ενδιαφέροντα » και «συναρπαστικά»! Αλλά σημείωσε ότι επειδή είναι ένα εύρημα σύνδεσης, εκείνη «Σίγουρα δεν θα οδηγούνταν σε συμπεράσματα με βάση αυτό».

Ωστόσο, αν και χρειάζεται ακόμα πολύ περισσότερη έρευνα, η Φίσερ είπε στο  ότι συμφώνησε πως «Ίσως υπάρχει κάτι στη διαδικασία [παρασκευής καφέ] » που οδηγεί στην σύνδεση.

Άλλα ευρήματα του καφέ που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση ήταν πιο παρήγορα:
Η κατανάλωση καφέ δεν σχετιζόταν με αυξημένο κίνδυνο γλοιώματος ή καρκίνου του
παχέος εντέρου σε άνδρες και γυναίκες. Ούτε σχετιζόταν με καρκίνο της ουροδόχου
κύστης ή καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων σε άνδρες καπνιστές. Ο καφές διαπιστώθηκε
ότι συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε μετα-εμμηνοπαυσιακές
γυναίκες και το τσάι με χαμηλότερο κίνδυνο γλοιώματος στις γυναίκες. Σε άνδρες και
γυναίκες, ο ντεκαφεϊνέ καφές βρέθηκε να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Τα ευρήματα δεν έχουν δημοσιευθεί ακόμα σε επιστημονικά περιοδικά (peer-reviewed journals).

Originally published on Live Science.

Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu