Η ζωή μετά τη χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς

Μετά από χειρουργική επέμβαση θυρεοειδούς θα χρειαστείτε λίγο χρόνο για να αναρρώσετε και θα μπορείτε σύντομα να επιστρέψετε στις συνήθεις δραστηριότητές σας. Στο άρθρο αυτό θα σας μιλήσω για το τι να περιμένετε μετά το χειρουργείο και πώς να επιταχύνετε την ανάρρωσή σας.

Πόσο διαρκεί η ανάρρωση

Ο χρόνος ανάρρωσής θα εξαρτηθεί από την έκταση και τον τύπο της χειρουργικής επέμβασης που έχετε κάνει. Για παράδειγμα, χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να ανακάμψετε από την παραδοσιακή, χειρουργική επέμβαση με μεγάλη τομή παρά από μια πολύ μικρότερη τομή των 4 εκ. περίπου.

Τι να περιμένω μετά το χειρουργείο

Μετά από την χειρουργική επέμβαση, μπορεί να αντιμετωπίσετε φωνητικές αλλαγές, δηλαδή μπορεί η φωνή σας να βραχνιάσει, να έχετε δυσκολίες να μιλάτε δυνατά και ίσως παρατηρήσετε και κάποιες αλλαγές στον τόνο της φωνής σας. Αυτές οι φωνητικές αλλαγές οφείλονται σε μικροβλάβες στα λαρυγγικά νεύρα κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Όλες αυτές οι αλλαγές είναι αναμενόμενες μετά από χειρουργείο θυρεοειδούς και συνήθως διαρκούν λίγες μέρες ή λίγες εβδομάδες. Πολύ σπάνια είναι μόνιμες αλλαγές (συνήθως σε περιπτώσεις διήθησης  του νεύρου από καρκίνο).

Η χρήση του Συστήματος Παρακολούθησης Ακεραιότητας Νεύρων (NIM® Nerve Integrity Monitoring System) βοηθά τους χειρουργούς να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού των νεύρων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Πάνω απ’όλα όμως μετράει η εμπειρία του χειρουργού στο να αναγνωρίζει και να διαφυλάσσει τα νεύρα κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.

Μπορεί να παρατηρήσετε επίσης χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Αυτό συμβαίνει λόγω «στρεσαρίσματος» των παραθυρεοειδών  αδένων κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης. Και πάλι αυτό είναι συνήθως μόνο ένα προσωρινό πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με συμπληρώματα ασβεστίου για τις πρώτες μέρες. Σημάδια ότι μπορεί να έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο είναι το μούδιασμα και αίσθηση καύσου στα χείλη, στα χέρια και στο κάτω μέρος των ποδιών σας, ή ένα «μυρμήγκιασμα» στο δέρμα σας, μυϊκές κράμπες, κ.α.

Αμέσως μετά το χειρουργείο, η δυσκολία υφίσταται στην κατάποση υγρών και όχι τόσο των στερεών. Σίγουρα αρχικά προτιμούμε τα τρόφιμα που είναι μαλακά και εύκολα στην κατάποση και σταδιακά στις σκληρότερες τροφές.

Τι να προσέξω για σωστή και γρήγορη ανάρρωση

Τις ημέρες αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα πρέπει να φροντίσετε την περιοχή της τομής σας, ανάλογα με το είδος της επέμβασης, άρα και το μέγεθος του τραύματος, καθώς και θα πρέπει να παρακολουθείτε πώς εξελίσσετε. Ίσως παρατηρήσετε μώλωπες ή ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο) γύρω από την ουλή. Αυτό είναι φυσιολογικό, αλλά αν παρατηρήσετε κάποια σημαντική διόγκωση, θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το χειρουργό σας. Η ουλή μπορεί σταδιακά να γίνει ροζ και να τη νιώθετε σκληρή. Η σκλήρυνση αυτή είναι γενικά μεγαλύτερη σε περίπου τρεις εβδομάδες μετά την επέμβαση και στη συνέχεια μειώνεται κατά τους επόμενους δύο έως τρεις μήνες. Μπορείτε να κάνετε επάλειψη ειδικών αναπλαστικών αλοιφών που θα επιταχύνουν την ανάπλασή του δέρματος σε εκείνο το σημείο.

Μετά το χειρουργείο και πάντα ανάλογα με το είδος του χειρουργείου και την έκταση της τομής, θα πρέπει να μην σηκώσετε βαριά αντικείμενα για περίπου 2 εβδομάδες, για να αποφύγετε οποιαδήποτε αύξηση πίεσης στο λαιμό σας.

Ο λαιμός σας είναι πιθανόν να είναι πρησμένος και μπορεί να τον νιώθετε σκληρό και μουδιασμένο αμέσως μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι φυσιολογικό και σταδιακά θα βελτιωθεί με τις ώρες και φυσικά όσο θεραπεύεται η πληγή. Μόλις μπορέσετε να γυρίσετε το κεφάλι σας χωρίς πόνο ή δυσκολία (μέσα σε περίπου μια εβδομάδα), θα μπορείτε να είστε σε θέση να οδηγήσετε και να κάνετε άλλες καθημερινές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων.

Ο χειρουργός σας  πιθανότατα θα συστήσει κάποιες απλές ασκήσεις λαιμού και ώμων που θα εκτελούνται μετά την επέμβαση ώστε να βοηθήσουν στην γρηγορότερη κινητοποίηση και πρόληψη οποιασδήποτε δυσκαμψίας.

Θα πρέπει να επισκεφθείτε τον ενδοκρινολόγο σας  και τον χειρουργό σας μερικές φορές μετά τη χειρουργική επέμβαση για να ελέγξετε τα επίπεδα των ορμονών και την επούλωση της πληγής. Σε αυτές τις επισκέψεις, θα λάβετε συμβουλές για το πόσο σύντομα μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Η καθημερινότητα μου μετά από θυρεοειδεκτομή

Όσοι έχουν κάνει θυρεοειδεκτομή, θα χρειαστεί να παίρνουν φάρμακα θυρεοειδικής αναπλήρωσης (θυροξίνη) για το υπόλοιπο της ζωής τους. Τα δισκία αναπλήρωσης ορμονών είναι μικρά και εύκολα να ληφθούν από το στόμα. Ο ενδοκρινολόγος σας θα ελέγχει τα επίπεδα των ορμονών σας σε τακτική βάση και θα προσαρμόζει τη δόση της θυροξίνης.

Με σωστή και στενή παρακολούθηση, θα απολαμβάνετε μια φυσιολογική ζωή χωρίς στερήσεις.

Όλες οι παραπάνω πληροφορίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υποκατάστατο μιας εξατομικευμένης συνομιλίας με τον χειρουργό σας. Πάντα να συζητάτε με τον γιατρό σας για την βέλτιστη διάγνωση και θεραπεία.


Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu