Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας και ποια είναι η λειτουργία του;

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας σχηματισμός σαν πεταλούδα στη μεσότητα περίπου του λαιμού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.

Οι ορμόνες αυτές είναι η T3 (τριιωδοθυρονίνη) και η Τ4 (θυροξίνη). Η παραγωγή των ορμονών αυτών και συνεπώς η λειτουργία του θυρεοειδούς ελέγχεται από μια άλλη ορμόνη, την TSH, η οποία παράγεται από την υπόφυση, έναν σχηματισμό του εγκεφάλου που βρίσκεται στη βάση του κρανίου.

Οι θυρεοειδικές ορμόνες δρουν σε όλα σχεδόν τα συστήματα του ανθρώπινου σώματος και ρυθμίζουν το μεταβολισμό και την ανάπτυξη των κυττάρων και των ιστών. Έτσι επηρεάζουν τη λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων και των οργάνων.

Τι είναι η βρογχοκήλη;

Βρογχοκήλη ονομάζεται η κατάσταση εκείνη στην οποία υπάρχει αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδή αδένα.

Τι είναι η πολυοζώδης βρογχοκήλη;

Ο όρος πολυοζώδης βρογχοκήλη αναφέρεται στην κατάσταση εκείνη όπου υπάρχει αύξηση του μεγέθους του θυρεοειδούς αδένα και παρουσία όζων (οι θυρεοειδικοί όζοι είναι μικροί σφαιρικοί σχηματισμοί, οι οποίοι αναπτύσσονται μέσα στο θυρεοειδή αδένα) εντός αυτού.

Συμπτώματα της πολυοζώδους βρογχοκήλης

Οι περισσότεροι ασθενείς με πολυοζώδη βρογχοκήλη δεν έχουν κανένα σύμπτωμα. Η διόγκωση του θυρεοειδούς και η παρουσία όζων μπορεί να διαπιστωθούν σε απεικονιστικό έλεγχο που γίνεται για άλλο λόγο ή να διαπιστωθούν από τον ίδιο τον ασθενή σαν παρουσία διόγκωσης στο λαιμό.

Εάν υπάρχει υπερέκκριση των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού. Επίσης εάν το μέγεθος του θυρεοειδή είναι πολύ μεγάλο , είναι δυνατό να υπάρχουν συμπτώματα από την πίεση γειτονικών οργάνων, συνήθως της τραχείας, όπως δύσπνοια ή βήχας.

Διάγνωση της πολυοζώδους βρογχοκήλης;

Η διαγνωστική προσέγγιση μιας πολυοζώδους βρογχοκήλης έχει σαν στόχο την εκτίμηση του μεγέθους του θυρεοειδή αδένα, τον έλεγχο της θυρεοειδικής λειτουργίας και την εκτίμηση του αριθμού, του μεγέθους και των χαρακτηριστικών των όζων.

Εκτός από τον υπέρηχο του θυρεοειδούς πρέπει πάντα να γίνεται έλεγχος της θυρεοειδικής λειτουργίας με την μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών. Ανάλογα με τα αποτελέσματα ο θεράπων ιατρός θα κρίνει εάν χρειάζονται και άλλες πιο ειδικές εξετάσεις.

Χειρουργική αντιμετώπιση της πολυοζώδους βρογχοκήλης

Η απόφαση για αφαίρεση του θυρεοειδή αδένα γίνεται αφού λαμβάνονται υπόψη η κλινική κατάσταση του ασθενή, η υπερλειτουργία ή όχι του θυρεοειδή αδένα και η επιθυμία του ασθενή. Πάντα γίνεται λεπτομερής μελέτη όλων των εξετάσεων και συζήτηση με τον ενδοκρινολόγο για τον καθορισμό της τελικής απόφασης.

Close Menu