Τι είναι η κύστη κόκκυγος;

Η κύστη κόκκυγος (ή τριχοφωλεακή κύστη) είναι ένας κυστικός σχηματισμός που δημιουργείται στο κάτω άκρο του κόκκυγα, στη περιοχή μεταξύ των γλουτών, και περιέχει συνήθως τρίχες και φλεγμονώδες υλικό. Είναι μια από τις συχνότερες παθήσεις της περιοχής και παρουσιάζει μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες και κυρίως στις νεαρές ηλικίες.
Το αίτιο για το οποίο αναπτύσσεται αυτή η δερματική φλεγμονή είναι διττής φύσεως. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό εκ γενετής, από την εμβρυϊκή ζωή κιόλας ή ότι μπορεί να αναπτύχθηκε αργότερα ως αποτέλεσμα διείσδυσης τριχών μέσα στο δέρμα κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά σε αυτή την περιοχή και σε αυτή την περίπτωση αποκαλείται επίκτητη.

Πώς δημιουργείται μια κύστη κόκκυγος;

Συνήθως η κύστη κόκκυγος οφείλεται σε τρίχες οι οποίες κατά την ανάπτυξή τους εισχωρούν, παγιδεύονται και αναπτύσσονται στον υποδόριο ιστό. Η παρουσία τους οδηγεί στην έναρξη μιας φλεγμονώδους διαδικασίας με τελικό αποτέλεσμα την ανάπτυξη της κύστης στην περιοχή μεταξύ των γλουτών, της μεσογλουτιαίας σχισμής (τριχοφωλεακή κύστη). Παράγοντες που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη της κύστης κόκκυγος είναι η έντονη τριχοφυία, η βαθιά μεσογλουτιαία σχισμή, ενώ έχει ενοχοποιηθεί και η πολύωρη καθιστική στάση που προκαλεί πίεση της περιοχής και προδιαθέτει σε μικροτραυματισμούς.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα είναι πολλά και διαφορετικά και εξαρτώνται από την χρονιότητα της φλεγμονής. Μπορεί σε κάποιους ασθενείς να εμφανιστεί μια μικρή διόγκωση στην περιοχή, ενώ σε άλλους, όπου η φλεγμονή έχει προχωρήσει να εμφανιστεί ένα φλεγμονώδες απόστημα. Η συμπτωματολογία της νόσου καθορίζεται από το αν αυτή βρίσκεται σε χρόνια ή σε οξεία φάση.

• Όταν η κύστη έχει μολυνθεί και βρίσκεται σε οξεία φάση τότε μετατρέπεται σε φλεγμονώδες απόστημα, γίνεται ερυθρή και σκληρή, ενώ μπορεί να εκρέει πύον το οποίο είναι εξαιρετικά δύσοσμο. Παράλληλα ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει πυρετό, ναυτία ή και και έντονο πόνο στην περιοχή της φλεγμονής.

• Όταν η κύστη είναι χρόνια, τότε το φλεγμονώδες απόστημα δημιουργεί συρίγγιο για αυτό και η πάθηση αποκαλείται και τριχοφωλεακό συρίγγιο. Το συρίγγιο αυτό λειτουργεί σαν δίαυλος με αφετηρία το απόστημα και τερματισμό σε μια περιοχή του δέρματος κοντά ή πάνω από την κύστη. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής αισθάνεται έντονο κνησμό, το πύον διαχέεται στο εσώρουχο ή ακόμα και μπορεί να συσσωρεύεται όταν φράξει το συρίγγιο προκαλώντας εκ νέου φλεγμονή.

Ποια είναι η θεραπεία της κύστης κόκκυγος

Η θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι μόνο χειρουργική. Σε περίπτωση δημιουργίας αποστήματος είναι απαραίτητη η άμεση διάνοιξή του για την παροχέτευση του πύου. Η παραπάνω διαδικασία δεν αποτελεί την οριστική λύση του προβλήματος, καθότι αντιμετωπίζει μόνο την οξεία κατάσταση και δεν οδηγεί σε πλήρη αφαίρεση της κύστης.

Η οριστική θεραπεία της κύστης κόκκυγος είναι η χειρουργική εκτομή της κύστης μαζί με τα συρίγγια τα οποία πιθανώς έχουν δημιουργηθεί. Το συρίγγιο είναι η επικοινωνία της κύστης με το δέρμα , δημιουργείται ως αποτέλεσμα της φλεγμονής και μπορεί να οδηγήσει σε εκροή υγρού, μικρής ποσότητας αίματος ή πύου. Μετά την εκτομή της κύστης κόκκυγος, το τραύμα μπορεί να παραμείνει ανοιχτό και να επουλωθεί από μόνο του, ή να γίνει συρραφή του δέρματος (κλειστή μέθοδος), η οποία όμως συνοδεύεται από μεγάλη πιθανότητα υποτροπής της κύστης. Σε περίπτωση μεγάλης κύστης κόκκυγος η οποία απαιτεί εκτεταμένη εκτομή υπάρχει η δυνατότητα σύγκλεισης του τραύματος με δημιουργία κρημνών.

Close Menu