Τι είναι η κύστη του μαστού;

Η κύστη μαστού είναι ένας ψηλαφητός στρογγυλός ή ωοειδής όζος γεμάτος υγρό ο οποίος μετακινείται όταν είναι πολύ επιφανειακός, όταν ο μαστός είναι μικρός ή όταν το μέγεθός του είναι αρκετά μεγάλο. Εμφανίζεται μόνη της ή σε συνδυασμό με άλλες κύστες στον ένα μαστό ή και στους δύο.

Σε περίπτωση όπου διαγνωστεί ότι έχετε μια μεμονωμένη ή διάφορες κύστες δεν θα πρέπει να ανησυχήσετε. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο; το ένα τρίτο περίπου των γυναικών ηλικίας μεταξύ 35 και 50 ετών θα εμφανίσουν κύστη του μαστού.

Πώς σχηματίζεται

Η κύστη σχηματίζεται λόγω της συγκέντρωσης υγρού στους αδένες του μαστού και μπορεί να προκληθεί λόγω της απόφραξης των γαλακτοφόρων πόρων. Μπορεί να νιώσετε πόνο, ειδικά εάν μεγαλώνει πολύ γρήγορα.

Το μέγεθος της κύστης μπορεί να αυξηθεί λόγω των ορμονών που σχετίζονται με την έμμηνο ρήση, ενώ εξαιτίας της μπορεί και ο αδενικός ιστός να γίνει πιο ευαίσθητος προκαλώντας σας μεγαλύτερες ενοχλήσεις, ακριβώς πριν από την έναρξη της περιόδου. Επίσης κάποιες φορές οι κύστε μπορεί να προκαλέσουν εκκρίσεις – διαυγείς και μη- από την θηλή.

Θεραπεία

Η θεραπεία που αρμόζει είναι η υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη εκκένωσή της μέσω λεπτής βελόνης ή σύριγγας.κύστη μαστού

Η θεραπεία στην περίπτωση των περίπλοκων συμπαγών και κυστικών όζων είναι διαφορετική καθώς δεν πρόκειται για αυτές καθ’ αυτές κύστες και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι καρκίνος. Θα πρέπει συνεπώς να εκτελείται πάντοτε βιοψία, ενώ ο γιατρός θα αποφασίσει την εκτομή τους, ανάλογα με το αποτέλεσμά της εν λόγω βιοψίας. Η εκτομή μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω χειρουργικής επέμβασης, αλλά και με βιοψία υπό αναρρόφηση (VABB), η οποία είναι μια τεχνική που δεν χρήζει παραμονής στο νοσοκομείο και η οποία πραγματοποιείται με χορήγηση τοπικής αναισθησίας, δεν αφήνει ουλή και δεν χρειάζεται να πραγματοποιηθεί σε αίθουσα χειρουργείου.

Close Menu