Λιπώματα

Τα λιπώματα είναι συνήθως ακίνδυνα εξογκώματα στο δέρμα μας. Πρόκειται για καλοήθεις όγκους, οι οποίοι δημιουργούνται στον υποδόριο ιστό και προκαλούνται από τον ταχύτατο πολλαπλασιασμό των κυττάρων του λιπώδους ιστού.

Οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσδιορίσουν την βασική αιτία της εμφάνισης των λιπωμάτων, ωστόσο η κύρια πεποίθηση είναι ότι έχει σχέση με τη γενετική ή την κληρονομικότητα.

Τα λιπώματα γενικά είναι καλοήθεις όγκοι και δεν αποτελούν απειλή για την υγεία μας, όμως χρειάζεται να αφαιρεθούν, όταν αρχίζουν και αυξάνονται σε μέγεθος ή όταν παρατηρείται πολλαπλή λιπωμάτωση στο σώμα. Στη δεύτερη περίπτωση, δείγμα των λιπωμάτων αφαιρείται και αποστέλλεται για βιοψία, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι είναι καλοήθες.

Διάγνωση

Ένας έμπειρος ιατρός μπορεί εύκολα να εντοπίσει και να αναγνωρίσει ένα λίπωμα, αφού υπάρχει τοπικό πρήξιμο και το σημείο του λιπώματος είναι μαλακό και πιέζεται εύκολα ή κινείται κάτω από το δέρμα.

Αν ωστόσο η εμφάνιση του λιπώματος είναι ύποπτη και το ογκίδιο σκληρό και ακανόνιστο, ο γιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική αφαίρεση του με τοπική αναισθησία, προκειμένου να αποκλεισθεί η περίπτωση κακοήθους όγκου (λιποσάρκωμα).

Χειρουργική Αφαίρεση Λιπωμάτων

Καθώς τα λιπώματα στην πλειονότητα τους είναι ακίνδυνα, δεν απαιτείται θεραπευτική αντιμετώπιση τους. Αν ωστόσο πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν, τότε η μόνη λύση είναι η χειρουργική αφαίρεση τους.
Αυτή η διαδικασία συστήνεται στις περιπτώσεις που τα λιπώματα προκαλούν πόνο ή μούδιασμα ή βρίσκονται κοντά σε αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να δυσκολεύουν τις κινήσεις.

Η αφαίρεση λιπωμάτων είναι γενικά απλή επέμβαση και πραγματοποιείται με μία μικρή τομή όση η διάμετρος του λιπώματος. Τα μικρά λιπώματα μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία, ενώ για τα λίγο µεγαλύτερα ίσως χρειαστεί ολική αναισθησία. Ανεξάρτητα ωστόσο από το µέγεθος του λιπώµατος, μετά την χειρουργική αφαίρεση του πρέπει να γίνεται πάντα βιοψία.

Close Menu