Μελάνωμα

Το μελάνωμα, ή κακοήθης όγκος των μελανοκυττάρων, αποτελεί την τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, μετά το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα, είναι ωστόσο και η πιο επικίνδυνη. Αφορά τα μελανοκύτταρα που βρίσκονται στο κατώτερο στρώμα της επιδερμίδας και παράγουν την μελανίνη, τη χρωστική ουσία του δέρματος.

Συνήθως εμφανίζεται στο πρόσωπο ή στα κάτω άκρα και θεωρείται από τις πιο κακοήθεις μορφές καρκίνου, αφού μπορεί να κάνει μετάσταση σχεδόν σε κάθε όργανο ή ιστό του σώματος οδηγώντας στο θάνατο σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την υποτροπή του.

Τα μελανώματα παρουσιάζουν δύο φάσεις ανάπτυξης: Την ακτινοειδή, δηλαδή την εξάπλωση τους στην εξωτερική επιφάνεια του δέρματος και την κάθετη, όπου η εξάπλωση γίνεται διεισδυτικά.
Τα μελανώματα εξαπλώνονται επίσης και μέσω του λεμφικού συστήματος ή αιματογενώς σε οποιοδήποτε όργανο του σώματος, κυρίως στους πνεύμονες, το συκώτι, τον εγκέφαλο, τα οστά και το δέρμα.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν μελάνωμα έχουν άτομα ανοιχτόχρωμα με πολλαπλούς κυρίως συγγενείς σπίλους, καθώς και εκείνοι που έχουν υποστεί πολλαπλά ηλιακά εγκαύματα.

Τα σημάδια που δείχνουν ότι ένας σπίλος εξελίσσεται σε μελάνωμα είναι:

• Αιμορραγία, δημιουργία κρούστας ή φλεγμονή σε προϋπάρχοντα σπίλο

• Αλλαγή χρώματος και μεγέθους σπίλου

• Ασυμμετρία σπίλου

• Μεγάλο ρόλο παίζει και το οικογενειακό ιστορικό.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής πρέπει να επισκεφθεί άμεσα έναν ιατρό.

Διάγνωση

Η διάγνωση του μελανώματος γίνεται αρχικά με απλή κλινική εξέταση του ασθενούς και με απλή η ψηφιακή δερματοσκόπηση, ενώ σε περίπτωση που κάποιος σπίλος θεωρείται ύποπτος για την εμφάνιση μελανώματος, αφαιρείται και αποστέλλεται για βιοψία προκειμένου να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη και να προσδιοριστεί το στάδιο του μελανώματος και να αποφασιστεί η κατάλληλη θεραπεία.

Το μελάνωμα έχει 5 στάδια διήθησης

Στάδιο 1: Βρίσκεται στη βασική μεμβράνη της επιδερμίδας, στο σημείο που συναντώνται οι εξωτερικές με τις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος.
Στάδιο 2: Επεκτείνεται στο άνω τριτημόριο του κυρίως δέρματος (χορίου), στη θηλώδη στιβάδα του.
Στάδιο 3: Εισχωρεί βαθύτερα, στο όριο μεταξύ θηλώδους και δικτυωτής στιβάδας του χορίου.
Στάδιο 4: Εισχωρεί στην δικτυωτή στιβάδα
Στάδιο 5: Εισχωρεί στους υποδόριους ιστούς.

Αφαίρεση Μελανώματος

Για τη θεραπεία του μελανώματος απαιτείται ευρεία χειρουργική αφαίρεση της περιοχής στην οποία εμφανίστηκε και συχνά αφαίρεση και των λεμφαδένων. Επιπλέον, η θεραπευτική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει τη χορήγηση επιπλέον ιντερφερόνης (της φυσικής πρωτεΐνης που αποτελεί βασικό μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος) ή τη χορήγηση χημειοθεραπείας και την ακτινοβόληση της περιοχής.

Close Menu