Μετεγχειρητική κήλη

Για να πραγματοποιηθεί ένα χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα είναι απαραίτητο να «κοπούν» τα κοιλιακά τοιχώματα, τα οποία με το πέρας του χειρουργείου αποκαθίστανται με συρραφή τους. Οποιαδήποτε τομή στα κοιλιακά τοιχώματα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη δημιουργία κήλης. Η μετεγχειρητική κήλη λοιπόν είναι μια κήλη του κοιλιακού τοιχώματος, η οποία δημιουργείται σε σημεία στα οποία έχει προηγηθεί μια χειρουργική τομή.

Συμπτώματα

Συνήθως οι ασθενείς αναφέρουν την παρουσία ενός εξογκώματος στην κοιλιακή χώρα, στο σημείο που είχε προηγηθεί η χειρουργική τομή. Μπορεί να συνοδεύεται από ήπια δυσφορία και να γίνεται εντονότερο μετά από έντονο βήχα ή γενικά αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Όπως σε όλες τις μορφές κήλης, υπάρχει πάντα η πιθανότητα περίσφιξης, η οποία συνοδεύεται με έντονο πόνο στην περιοχή. Στην περίπτωση όμως της μετεγχειρητικής κήλης η πιθανότητα αυτή είναι μικρή (10-15%).

Διάγνωση

Συνήθως για τη διάγνωση αρκεί το ιστορικό του ασθενή και η κλινική εξέταση. Σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ισχυρή υποψία για την παρουσία κήλης χωρίς να υπάρχει κλινική επιβεβαίωση, όπως για παράδειγμα σε παχύσαρκους ασθενείς, η αξονική τομογραφία είναι η εξέταση εκλογής.

Θεραπεία

Η θεραπεία της μετεγχειρητικής κήλης είναι μόνο χειρουργική. Οι ενδείξεις για χειρουργική αποκατάσταση της κήλης είναι :

  • Κήλη που προκαλεί συμπτώματα
  • Μεγάλος κίνδυνος περίσφιξης
  • Ασυμπτωματική κήλη η οποία όμως επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενή

Παρόλα αυτά δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για χειρουργική επιδιόρθωση της κήλης. Ασθενείς με σοβαρά συνυπάρχοντα νοσήματα, παχύσαρκοι ασθενείς και βαρείς καπνιστές αποτελούν ομάδες ασθενών όπου η πιθανότητα επιπλοκών μετά από χειρουργική αποκατάσταση είναι μεγαλύτερη από το όφελος ενός χειρουργείου.

Close Menu