Ομφαλοκήλη

Η ομφαλοκήλη είναι ένα εξόγκωμα σαν πρήξιμο, στον ομφαλό, ή κοντά σε αυτόν και προκύπτει όταν έντερο, ή λίπος περνάει μέσα από ένα αδύναμο σημείο ή τρύπα του ομφαλού. Αυτού του είδους η κήλη συνήθως είναι επώδυνη ενώ μπορεί να γίνει ιδιαίτερα επικίνδυνη αφού ο ομφαλικός δακτύλιος είναι στενός και εύκολα μπορεί να προκαλέσει περίσφυξη ή/και νέκρωση του περιεχομένου της ομφαλοκήλης. Πολλά παιδιά εμφανίζουν ομφαλοκήλη κατά τη γέννηση τους.

Αίτια

Η ομφαλοκήλη επομένως είναι μια διόγκωση της περιοχής του ομφαλού, η οποία δημιουργείται κυρίως σε καταστάσεις αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης. Τέτοιες καταστάσεις είναι:

  • Η παχυσαρκία
  • Η εγκυμοσύνη
  • Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια
  • Ο ασκίτης

Διάγνωση

Συνήθως είναι ορατή με γυμνό μάτι, ως ένα μαλακό εξόγκωμα κάτω από το δέρμα του αφαλού. Η διόγκωση είναι ευκολότερα ορατή όταν το άτομο στέκεται όρθιο ή αυξάνει την ενδοκοιλιακή του πίεση από συνηθισμένες ενέργειες, όπως ο βήχας. Πολλές φορές ο ίδιος ο ασθενής μπορεί να πιέσει την ομφαλοκήλη και το περιεχόμενο της να ξαναμπεί μέσα στην κοιλιά, και συνεπώς να εξαφανιστεί παροδικά. Όμως θα ξαναβγεί με την αμέσως επόμενη αύξηση της πίεσης στην κοιλιά.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση της ομφαλοκήλης είναι μόνο χειρουργική. Σε μικρές κήλες η διόρθωση γίνεται συνήθως ανοιχτά, δηλαδή με μία μικρή τομή στο δέρμα. Σκοπός είναι να αναταχθεί το περιεχόμενο της κήλης και να κλείσει το χάσμα που απομένει, είτε χρησιμοποιώντας ραφές σε μικρές κήλες είτε με χρήση πλέγματος στην περίπτωση που το χάσμα είναι μεγαλύτερο. Στην περίπτωση που η ομφαλοκήλη είναι μεγάλη υπάρχει η δυνατότητα λαπαροσκοπικής αποκατάστασης.

Η μετεγχειρητική νοσηλεία είναι συνήθως 24 ώρες και ο ασθενής επιστρέφει άμεσα στις φυσιολογικές του δραστηριότητες, με μόνο περιορισμό την αποφυγή άρσης βάρους.

 

Close Menu