- Κοιλιακής χώρας
- Θυρεοειδής
- Μαστού
- Κήλη
- Δερματοχειρουργικής & Μαλακών μορίων
- Ραγάδων & Aιμορροΐδων
Περιεδρικό απόστημα
Ο όρος απόστημα αναφέρεται στη συλλογή πύου και μπορεί να εμφανίζεται σε διάφορες περιοχές του σώματος. Με τον όρο περιεδρικό απόστημα περιγράφεται η συλλογή πύου στην περιοχή του δέρματος γύρω από τον πρωκτό.
Μερικές από τις κύριες αιτίες εμφάνισης περιεδρικών αποστημάτων είναι:
• Εκκολπωματίτιδα
• Πυώδης ιδρωτοαδενίτιδα
• Φλεγμονή πρωκτικών αδένων
• Ραγάδα δακτυλίου
• Κακοήθεια
• Ακτινομύκωση
• Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
• Πρωκτική σεξουαλική επαφή
• Φυματίωση
• AIDS
Πώς δημιουργείται ένα περιεδρικό απόστημα;
Φυσιολογικά, μέσα στον αυλό του εντέρου και στο τελικό του τμήμα, δηλαδή στον πρωκτικό σωλήνα υπάρχουν οι πρωκτικοί αδένες. Για διάφορους λόγους μπορεί οι αδένες αυτοί να αποφραχθούν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποβάλλουν το υλικό τους. Έτσι αυτό συσσωρεύεται, επιμολύνεται και τελικά βρίσκει διέξοδο προς το δέρμα γύρω από την περιοχή του πρωκτού, δημιουργώντας έτσι ένα περιεδρικό απόστημα.
Συμπτώματα
Όπως στις περισσότερες φλεγμονές έτσι και στο περιεδρικό απόστημα, τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι πρήξιμο, ερυθρότητα και πόνος στην περιοχή που επιδεινώνεται με την κίνηση ή την αφόδευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί επίσης πυρετός ή και κατακράτηση ούρων.
Διάγνωση
Η διάγνωση του περιεδρικού αποστήματος γίνεται με αντικειμενική εξέταση, κατά την οποία η περιπρωκτική περιοχή είναι εμφανώς ερεθισμένη, ζεστή και εμφανίζει ερυθρότητα. Στη συνέχεια γίνεται δακτυλική εξέταση του πρωκτού, ή του κόλπου στις γυναίκες, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν υποβλεννογόνια αποστήματα, ενώ θα χρειαστεί και αιματολογική εξέταση στην οποία θα παρατηρηθεί αύξηση λευκοκυττάρων και πολυμορφοπύρηνων.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, όπως ασθενείς με καρκίνο, AIDS ή διαβητικοί, καθώς είναι οι πλέον επιρρεπείς για εμφάνιση περιπρωκτικής γάγγραινας.
Θεραπεία ενός περιεδρικού αποστήματος
Η μόνη θεραπεία ενός περιεδρικού αποστήματος είναι η διάνοιξη και η παροχέτευσή του, με σκοπό τον καθαρισμό της κοιλότητας από το πύο. Στα μικρά περιεδρικά αποστήματα αυτό μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία. Εάν το απόστημα είναι μεγαλύτερο ή εντοπίζεται σε μεγαλύτερο βάθος, τότε συνήθως η διάνοιξή τους γίνεται στο χειρουργείο με γενική ή περιοχική αναισθησία.
Σκοπός πάντα είναι να γίνει πολύ καλός καθαρισμός της περιοχής που φλεγμαίνει ώστε να μειώσουμε τις πιθανότητες της υποτροπής. Μετά τη διάνοιξη του αποστήματος δεν τοποθετούνται ραφές, αλλά το δέρμα αφήνεται να επουλωθεί σιγά σιγά από μόνο του.