Σπίλοι

Σπίλοι ονομάζονται επιστημονικά οι φυσιολογικές ελιές στο δέρμα του ανθρώπου και μπορεί να είναι είτε απλές καφέ κηλίδες, είτε κρεατολιές καφέ ή στο χρώμα του δέρματος.

Ο λόγος που είναι συνήθως καφέ ή μαύροι οι σπίλοι, είναι γιατί αποτελούν καλοήθη πολλαπλασιασμό των μελανοκυττάρων, τα οποία παράγουν την μελανίνη. Σχεδόν όλοι οι ενήλικες έχουν τουλάχιστον έναν σπίλο στο σώμα τους εκ γενετής (συγγενείς σπίλοι), όμως στην πορεία της ζωής τους και ειδικότερα στην εφηβεία, παρουσιάζουν περισσότερους (επίκτητοι σπίλοι).

Οι σπίλοι είναι καλοήθεις συνήθως, ωστόσο όσο φυσιολογικοί κι αν φαίνονται, οποιαδήποτε ύποπτη αλλαγή σε αυτούς μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι για πιο σοβαρές καταστάσεις.

Χαρακτηριστικά των σπίλων που μας προειδοποιούν για πιθανό κίνδυνο είναι:

• Ο μεγάλος αριθμός τους στο σώμα

• Μεγάλη διάμετρος σπίλου που ξεπερνάει τα 7 χιλιοστά

• Διχρωμία η ανομοιομορφία χρώματος στην επιφάνεια ενός σπίλου

• Αλλαγή στο μέγεθος ενός ήδη υπάρχοντος σπίλου ή ολοφάνερη διόγκωση ενός καινούργιου

• Ενόχληση, φαγούρα ή αίσθηση τσιμπήματος σε σπίλο

• Φλεγμονή σπίλου με πρήξιμο ή πόνο

• Εκροή υγρού ή αίματος από σπίλο

Αφαίρεση Σπίλων

Σε περίπτωση που ο δερματολόγος κρίνει ότι ένας σπίλος ενέχει τον κίνδυνο να μετατραπεί σε κακοήθη στο μέλλον, είναι καλό να αφαιρεθεί. Η αφαίρεση σπίλων γίνεται συνήθως χειιρουργικά στο ιατρείο με νυστέρι και με τη χρήση τοπικής αναισθησίας, ενώ μετά την αφαίρεση του σπίλου, γίνεται πλαστική αποκατάστασης της τομής.

Ανάλογα με το μέγεθος και την επικινδυνότητα του σπίλου, η αφαίρεση του μπορεί επίσης να γίνει είτε με καυτηριασμό είτε με laser είτε με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών. Σε περίπτωση ωστόσο που υπάρχει υποψία για κακοήθεια του σπίλου, θα πρέπει να αφαιρείται χειρουργικά και να αποστέλλεται για βιοψία.

Close Menu