Αιμορροΐδες: Tι πρέπει να γνωρίζετε για την πρόληψη και θεραπεία

Οι αιμορροΐδες μπορεί να είναι και επώδυνες και να κάνουν τις καθημερινές δραστηριότητές σας άβολες. Μπορούν να επηρεάσουν τον καθένα και δεν αποτελούν ένδειξη κακής υγείας. Θεωρείτο η λεγόμενη «ασθένεια των Jeep» μιας και η πολύωρη καθιστική στάση σε σκληρά καθίσματα ευνοεί την εμφάνιση τους.

Οι αιμορροΐδες ανάλογα με το σημείο εμφάνισης τους πάνω από τον πρωκτικό δακτύλιο ή κάτω από αυτόν χωρίζονται σε εσωτερικές η εξωτερικές αντίστοιχα. Μια επιπλοκή της αιμορροϊδοπάθειας είναι η θρόμβωση.

Τα συμπτώματα των θρομβωμένων αιμορροΐδων περιλαμβάνουν:
●  πόνο στο περπάτημα, όταν κάθεστε ή όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα
●       φαγούρα γύρω από τον πρωκτό
●       αιμορραγία κατά την αφόδευση
●       πρήξιμο ή οίδημα γύρω από τον πρωκτό
Οι θρομβωμένες αιμορροΐδες μπορούν επίσης να μολυνθούν, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πρωκτικό απόστημα. Ένα απόστημα μπορεί να προκαλέσει επιπλέον συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένου του πυρετού.

Συχνές αιτίες

Οι αιμορροΐδες δεν αποτελούν υποκείμενο σύμπτωμα ανησυχίας για την υγεία. Ένα άτομο μπορεί να αναπτύξει αιμορροΐδες όταν ασκείται περισσότερη πίεση στον πρωκτικό δακτύλιο.  Αυτό μπορεί να οφείλεται σε:
●       δυσκοιλιότητα
●       διάρροια
●       εγκυμοσύνη
●       τοκετό
●       πολύωρη καθιστική στάση

Δε σημαίνει πως όλοι όσοι έχουν εξωτερικές αιμορροΐδες, θα θρομβωθούν, αλλά σε μερικούς συμβαίνει.

Πρακτικές συμβουλές για πρόληψη

Αιμορροΐδες

Δεν είναι πάντα δυνατό να αποτρέψετε τις αιμορροΐδες, αλλά οι παρακάτω πρακτικές συμβουλές μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο:
1.     Κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες: Παραδείγματα όπως μπρόκολο, νιφάδες πίτουρου, ζυμαρικά ολικής αλέσεως και πλιγούρι βρώμης. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες βοηθά να διατηρούνται τακτικές οι κινήσεις του εντέρου
2.     Μεγαλύτερη δραστηριότητα: Αποφεύγοντας την καθιστική στάση για παρατεταμένες περιόδους καθώς και ποιοτικότερα (μαλακότερα καθίσματα) μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αιμορροΐδων.
3.     Μην πιέζεστε εάν έχετε δυσκοιλιότητα: εάν είσαστε δυσκοίλιοι, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσετε κάποια ήπια βοηθήματα (όπως είναι τα υπόθετα γλυκερίνης),να μην υπάρχει βιασύνη την ώρα της ανάγκης ,και φυσικά αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες για την μείωση της δυσκοιλιότητας.
4.     Πίνετε άφθονο νερό: Η διατήρηση της ενυδάτωσης μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της δυσκοιλιότητας.

Θεραπεία της θρόμβωσης αιμορροΐδας

Μια θρομβοεκτομή χρησιμοποιείται συνήθως για τη θεραπεία θρομβωμένων αιμορροΐδων. Πρόκειται για μια μικρή επέμβαση όπου οι χειρουργοί κάνουμε μια μικρή τομή στην αιμορροΐδα και εκτόμην του θρόμβου από την τομή αυτή. Γίνεται με τοπική αναισθησία πριν από τη διεξαγωγή της επέμβασης, έτσι δεν θα αισθανθείτε κανένα πόνο. Αυτή η επέμβαση είναι η  πιο αποτελεσματική ώστε να ηρεμήσει η πάσχουσα περιοχή.
Φυσικά ανάλογα με τον βαθμό της αιμορροιδοπάθειας (1ου έως 4ου) ανάλογα υπάρχει και η ενδεδειγμένη αντιμετώπιση με διαφορετικές χειρουργικές τεχνικές πάντα φυσικά εξατομικευμένη επιλογή αυτής !

Μιλήστε με έναν έμπειρο γενικό χειρουργό για την αποτελεσματική και εξατομικευμένη  θεραπεία σας


Πηγή: https://www.medicalnewstoday.com

Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu