Απορροφήσιμα Ράμματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Οι γενικοί χειρουργοί συχνά χρησιμοποιούν ράμματα ή συρραφή για να κλείσουν ένα τραύμα ή μια χειρουργική τομή. Τα απορροφήσιμα ράμματα δεν απαιτούν αφαίρεση. Ο οργανισμός τα απορροφά σταδιακά και εξαφανίζονται με την πάροδο του χρόνου.

Σε αυτό το άρθρο, ο γενικος χειρουργός Άγγελος Νικολιδάκης μας εξηγεί τι είναι τα απορροφήσιμα ράμματα, πότε οι γιατροί τα χρησιμοποιούν, και πόσο χρόνο χρειάζονται για να απορροφηθούν.

Είναι ασφαλές να κάνετε μπάνιο ή ντους όταν έχετε ράμματα; Πώς πρέπει να τα φροντίζετε; Είναι ασφαλές να τα αφαιρέσετε στο σπίτι; Μάθετε ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές και πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γενικό χειρουργό.

Τι είναι τα απορροφήσιμα ράμματα;

απορροφήσιμα ράμματα

Τα απορροφήσιμα ράμματα είναι ένας τύπος ραμμάτων συρραφής που οι κατασκευαστές κάνουν με τη χρήση ειδικών υλικών, όπως ζωικών πρωτεϊνών ή συνθετικών πολυμερών, τα οποία οι χημικές ουσίες που εκρίνει ο οργανισμός μας μπορούν να τα διασπάσουν και να τα απορροφήσουν.

Καθώς ο οργανισμός μπορεί να απορροφήσει σταδιακά αυτά τα ράμματα, ο ασθενής δεν χρειάζεται να επιστρέψει στην κλινική ή στο νοσοκομείο για να τα αφαιρέσει. Κάτι που είναι ιδανικό κυρίως για τους ασθενείς που μένουν μακριά από νοσοκομεία ή ειναι δύσκολη η μετακίνηση τους.

Αντιθέτως τα μη απορροφήσιμα ράμματα συνήθως αποτελούνται από υλικά όπως το νάιλον ή το μετάξι. Ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει αυτά τα υλικά, οπότε ο ασθενής θα χρειαστεί να επισκεφθεί τον γενικό χειρουργό για να αφαιρέσει τα ράμματα μόλις θεραπευτεί η πληγή.

Πότε χρησιμοποιούνται;

Ο τρόπος με τον οποίο ένας χειρουργός επιλέγει να κλείσει μια πληγή εξαρτάται από το μέγεθος, το βάθος και τον τύπο του τραύματος, καθώς και την εμπειρία του γιατρού – κατά πόσο είναι εξοικειωμένος με διαφορετικές τεχνικές κλεισίματος.

Οι χειρουργοί προτιμούσαν παλαιότερα τα μη απορροφήσιμα ράμματα, επειδή είναι πολύ ισχυρά και το σώμα δεν μπορεί να τα σπάσει. Αργότερα, με την εξέλιξη των ραμμάτων και της τεχνικής, οι επιλογές ραμμάτων συρραφής διευρύνθηκαν.

Σήμερα πλέον χρησιμοποιούνται μη απορροφήσιμα ράμματα για το κλείσιμο επιφανειακών τραυμάτων.

Οι χειρουργοί μπορούν να επιλέξουν απορροφήσιμα ράμματα ακόμη και για βαθύτερες πληγές ή χειρουργικές τομές. Για να κλείσουν μια βαθύτερη πληγή, μπορούν να συρράψουν μαζί μερικά στρώματα ιστού με απορροφήσιμα ράμματα κ στην συνέχεια να κλείσουν το δέρμα με το καταλληλότερο ράμμα σύμφωνα πάντα με την εμπειρία και την ευχέρεια ορθής χρήσης του εκάστοτε χειρουργού.

Η χρήση απορροφήσιμων ραμμάτων δημιουργεί λιγότερη ένταση και διευκολύνει τους χειρουργούς να προσαρμόζονται στο σχήμα του τραύματος, γεγονός που καθιστά την πληγή πιο ‘στεγανη’ κατι το οποίο εκ νέου φυσικά και ανάλογα με τον τύπο τραύματος είναι θεμιτό ή όχι.

Παραδείγματα στα οποία ο χειρουργός μπορεί να επιλέξει να χρησιμοποιήσει απορροφήσιμα ράμματα για το κλείσιμο του τραύματος ενός ασθενή ειναι σε:

• συρραφή σκισίματος γλώσσας ή χειλιών μετά απο ατύχημα
• αποκατάσταση των μυών και του συνδετικού ιστού
• χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιά για τα βαθύτερα στρώματά της
•δυσπρόσιτα σημεία του σώματος.

Καθώς και σε πλήθος ακόμη επεμβάσεων (και άλλων χειρουργικών ειδικοτήτων) για τις οποίες το απορροφήσιμο ράμμα ειναι το καταλληλότερο.

Πόσο καιρό χρειάζονται για να απορροφηθούν;

Το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να απορροφήσει ο οργανισμός τα ράμματα, εξαρτάται από το υλικό τους. Ο χειρουργός θα εξετάσει τα χαρακτηριστικά του τραύματος και τη θέση του στο σώμα όταν επιλέξει ένα υλικό για τη συρραφή.

Για παράδειγμα, όταν ένας ορθοπεδικός χειρουργός κλείνει την τομή μετά από αποκατάσταση άρθρωσης, μπορεί να χρησιμοποιήσει ένα υλικό που δεν θα απορροφηθεί πλήρως για αρκετούς μήνες (λόγω αυξημένης τάσης στο τραύμα). Μετά όμως από μια καισαρική τομή, ένας γιατρός μπορεί να επιλέξει ράμματα που διαλύονται μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Είναι ασφαλές να κάνετε μπάνιο ή ντους;

Είναι σημαντικό για τους ασθενείς να ακολουθούν τις οδηγίες φροντίδας του γιατρού τους όταν έχουν απορροφήσιμα ή μη απορροφήσιμα ράμματα.

Σε πολλές περιπτώσεις, κάποιος μπορεί να κάνει ντους 24 ώρες μετά το κλείσιμο του τραύματος.

Ωστόσο, ο γιατρός μπορεί να σας συμβουλεύσει να αποφύγετε το λουτρό σε μπανιέρα για μια καθορισμένη περίοδο (ώστε να μην μουλιάσει το τραύμα).

Συμβουλές φροντίδας

Οι γιατροί συνήθως δίνουμε στους ασθενείς συμβουλές για το πώς να φροντίζουν τα ράμματα τους (την πληγή τους ουσιαστικά) όταν επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Ωστόσο, ορισμένες συμβουλές γενικής φροντίδας για τα ράμματα είναι οι εξής:

• ντους σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού
• απαλό στέγνωμα της περιοχής μετά το ντους (ταμποναριστά και όχι με τρίψιμο)
• να διατηρείται η περιοχή στεγνή
• αλλαγή τυχόν επιδέσμων όπως και όποτε το συμβουλεύει ο γιατρός
• αποφυγή λουτρών ή κολύμβησης μέχρι να θεραπευτεί το τραύμα
• αποφυγή δραστηριοτήτων που μπορεί να τραβήξουν την πληγή ενώ θεραπεύεται
• ρούχα χαλαρά /βαμβακερά γύρω από την περιοχή.

Είναι επίσης σημαντικό να πλένετε καλά τα χέρια σας πριν αγγίξετε το τραύμα ή αλλάξετε τον επίδεσμο.

Πρέπει να αφαιρέσετε τα ράμματα κάποια στιγμή;

Ο ασθενής δεν πρέπει να προσπαθήσει να αφαιρέσει οποιοδήποτε ράμμα. Δεν υπάρχει γενικά καμία ανάγκη να αφαιρεθούν απορροφήσιμα ράμματα, αφού τελικά θα εξαφανιστούν μόνα τους, εκτός από περιπτώσεις που γίνεται η εμφάνιση τους στην επιφάνεια του δέρματος ή δημιουργούν καποια έντονη αντίδραση. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να εξεταστεί απο τον ίδιο χειρουργού ή οταν αυτό δεν ειναι δυνατόν – λόγω απόστασης – απο κάποιο έμπειρο συνάδελφο.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Η πιο πιθανή επιπλοκή είναι η μόλυνση της πληγής. Ωστόσο, εάν κρατηθεί η πληγή καθαρή και στεγνή και ακολουθήσετε τις οδηγίες φροντίδας του γιατρού, μειώνεται σημαντικά ο κίνδυνος μόλυνσης.

Τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας μολυσμένης πληγής συνήθως είναι:

  • το δέρμα γύρω από την πληγή να πρήζεται, να κοκκινίζει και να είναι ζεστό
  • επιδείνωση του πόνου στην περιοχή του τραύματος
  • μια δυσάρεστη μυρωδιά ή εξίδρωση υγρού που προέρχεται από την πληγή
  • πυρετός
  • πρησμένοι αδένες
  • γενικά αίσθημα αδιαθεσίας.

Εάν υποψιάζεστε ότι η πληγή σας έχει μολυνθεί, θα πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική γνωμάτευση ακομα και περίθαλψη αν αυτό κριθεί αναγκαίο. Μια μολυσμένη πληγή μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως η σηψαιμία.

Τα ράμματα μπορούν επίσης να ανοίξουν ή να χαλαρώσουν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει το άνοιγμα της πληγής ξανά.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε τον γενικό χειρουργό;

Πρέπει να επισκεφθείτε τον γενικό χειρουργό εάν τα ράμματα σπάσουν ή χαλαρώσουν ή υπαρχει υπόνοια μόλυνσης του τραύματος, ώστε με την εμπειρία του να προτείνει τις ενδεδειγμένες λύσεις για την καθε περίπτωση λαμβάνοντας πολλές παραμέτρους υπόψιν που ειναι δύσκολο να αναφερθούν εδώ μιας και πάντα η καθε περίπτωση αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα και ανάλογα με την εμπειρία του κάθε χειρουργού.

Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu