7 Πράγματα που πρεπει να γνωρίζεις μετά από Χειρουργική Επέμβαση για Αποκατάσταση Κήλης

1) Τι να περιμένετε μετά την επιστροφή στο σπίτι;

Μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της κήλης σας, είναι πιθανό να έχετε πόνο για λίγες μέρες. Μπορεί επίσης να νιώθετε αδυναμία, καθώς να έχετε δέκατα και ίσως να νιώθετε και ναυτία. Αυτό είναι σύνηθες. Θα πρέπει να αισθάνεστε καλύτερα μετά από μερικές ημέρες και πιθανότατα θα είστε πολύ καλύτερα σε μια βδομάδα.

Για αρκετές εβδομάδες επίσης, μπορεί να αισθάνεστε ‘τσιμπήματα’ ή τραβήγματα στην περιοχή της κήλης όταν κινείστε. Μπορεί να έχετε κάποιο αιμάτωμα γύρω από την περιοχή αυτή αλλά και αυτό επίσης είναι κάτι αναμενόμενο.

Αυτό το άρθρο θα σας δώσει μια γενική ιδέα για την κλινική εικόνα μετά από ένα τέτοιο χειρουργείο και το πόσο καιρό θα χρειαστεί να ανακάμψετε. Φυσικά κάθε άτομο ανακάμπτει με διαφορετικό ρυθμό, εξαιτίας της διαφορετικότητας (ηλικία, φυσική κατάσταση, συνοδά προβλήματα, ψυχολογία, κ.α.). Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να αναρρώσετε το συντομότερο δυνατό.

2)Πώς μπορείτε να φροντίσετε τον εαυτό σας στο σπίτι;

Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην εργασία τους εντός μία έως δύο εβδομάδων μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αλλά αν η δουλειά σας απαιτεί έντονη σωματική δραστηριότητα, μπορεί να χρειαστεί να πάρετε 4 έως 6 εβδομάδες άδεια.

  • Ξεκουραστείτε όταν νιώσετε κόπωση. Ο επαρκής ύπνος θα σας βοηθήσει να ανακάμψετε.
  • Προσπαθήστε να περπατάτε κάθε μέρα. Αρχίστε περπατώντας λίγο περισσότερο από ότι κάνατε την προηγούμενη μέρα.  Σταδιακά αυξήστε την απόσταση ή την ταχύτητα. Το περπάτημα βοηθά στην πρόληψη της πνευμονίας και της δυσκοιλιότητας.
  • Εάν ο γιατρός σας δώσει μια ζώνη κοιλίας για να φορέσετε,  χρησιμοποιήστε την σύμφωνα με τις οδηγίες. Αυτή είναι ένας ελαστικός επίδεσμος που περιβάλλει την κοιλιά και βοηθά στη στήριξη των μυών της κοιλιάς μετά από χειρουργική επέμβαση.
  • Αποφύγετε έντονες δραστηριότητες, όπως: ποδηλασία, τζόκινγκ, ανύψωση βάρους ή αερόβια άσκηση, έως ότου ο γιατρός σας πει ότι μπορείτε να έχετε τέτοια επιβάρυνση.
  • Αποφύγετε να ανασηκώσετε οτιδήποτε θα σας έκανε να καταπονηθείτε έντονα.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας πότε μπορείτε να οδηγήσετε ξανά.
  • Μπορείτε να κάνετε μπάνιο 24 έως 48 ώρες μετά τη χειρουργική επέμβαση, εάν το επιτρέπει ο γιατρός σας. Στεγνώστε ταμποναριστά την τομή μετά το μπάνιο.
  • Ρωτήστε το γιατρό σας πότε επιτρέπεται η σεξουαλική επαφή.

3)Η διατροφή σας

κήλης,χειρουργική επέμβαση

Μπορείτε να ακολουθήσετε τη συνήθη διατροφή σας. Εάν το στομάχι σας είναι αναστατωμένο, δοκιμάστε τα ελαφρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρόφιμα όπως ζυμαρικά, κοτόπουλο, φρυγανιά και γιαούρτι.

Πίνετε πολλά υγρά. Μπορεί να παρατηρήσετε διαφορετική εντερική δραστηριότητα μετά τη χειρουργική επέμβαση. Αυτό είναι συνηθισμένο. Αποφύγετε να τρώτε τρόφιμα που προκαλούν  δυσκοιλιότητα (όπως μπανάνες, μήλα, ρύζι, κ.α.). Πιθανόν να χρειαστεί να πάρετε ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών κάθε μέρα. Εάν δυσκολεύεστε στην αφόδευση μετά από μερικές ημέρες, ρωτήστε το γιατρό σας για να πάρετε κάποιο βοηθητικό σκεύασμα.

4)Χορήγηση φαρμάκων

κήλης,χειρουργική επέμβαση

Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για την φαρμακευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθήσετε μετά το χειρουργείο.

Εάν παίρνετε αντιθρομβωτικά, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), η κλοπιδογρέλη (Plavix) ή η ασπιρίνη, φροντίστε να ενημερώσετε τον γιατρό σας πριν το χειρουργείο. Αυτός θα σας πει προ και μετά χειρουργείου το πότε να ξεκινήσετε να παίρνετε τα φάρμακα αυτά ξανά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει ακριβώς τι θέλει ο γιατρός σας να κάνετε.

Εάν ο γιατρός σας συνταγογράφησε αντιβιοτικά, πάρτε τα σύμφωνα με τις οδηγίες. Μην σταματήσετε να τα παίρνετε μόνο και μόνο επειδή αισθάνεστε καλύτερα. Πρέπει να ακολουθήσετε την πλήρη πορεία των αντιβιοτικών.

Αν νομίζετε ότι τα παυσίπονα ή η αντιβίωση σας δημιουργεί δυσφορία και γαστρικές διαταραχές, ενημερώστε τον χειρουργό σας.

5)Περιποίηση της τομής

Επειδή κάθε τραύμα έχει τις ιδιαιτερότητες του ως προς το μέγεθος και την συρραφή του, ακολουθήστε τις οδηγίες του χειρουργού σας.

Εάν έχετε συρραπτικά που κλείνουν την τομή, ή μη απορροφήσιμα ράμματα θα χρειαστεί να επισκεφτείτε το χειρουργό σας για να τα αφαιρέσετε.

Πλύνετε καθημερινά την περιοχή (μετά από 24/48 ώρες) με χλιαρό σαπουνόνερο και στεγνώστε ταμποναριστά. Μην χρησιμοποιείτε οξυζενέ (υπεροξείδιο του υδρογόνου) ή αλκοόλ γιατί μπορεί να επιβραδύνουν την επούλωση. Μπορείτε να καλύψετε την τομή με ένα αυτοκόλλητο γάζας (hansaplast) γα την προστασία της τομής. Αλλάξτε το επίδεσμο κάθε μέρα. Ενημερώνετε για την πορεία του τραύματος τον χειρουργό σας.

6)Άλλες οδηγίες

Κρατήστε ένα μαξιλάρι πάνω από την τομή σας όταν βήχετε ή παίρνετε  βαθιές αναπνοές. Αυτό θα στηρίξει την κοιλιά σας και θα μειώσει τον πόνο σας. Η χρήση ζώνης είναι απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις έντονου βήχα (σύνηθες σε καπνιστές μετά την επέμβαση).

Κάνετε αναπνευστικές ασκήσεις στο σπίτι σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη της πνευμονίας.

Εάν κάνατε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, ίσως έχετε επίσης πόνο ψηλά στους ώμους σας. Ο πόνος συνήθως διαρκεί περίπου μία ή δύο μέρες και είναι αναμενόμενος λόγω της εισόδου του αέρα στην κοιλιακή χώρα.

Η παρακολούθηση της πορείας της ανάρρωσης αποτελεί βασικό μέρος της θεραπείας και της ασφάλειάς σας. Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε τις οδηγίες του χειρουργού σας και πηγαίνετε σε όλα τα ραντεβού. Καλέστε το γιατρό σας εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα. Είναι επίσης καλή ιδέα να γνωρίζετε τα αποτελέσματα των εξετάσεών σας και να τηρείτε μια λίστα με τα φάρμακα που παίρνετε.

7)Πότε να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα;

Χρειάζεστε άμεση ιατρική φροντίδα εάν:

  • ανακατεύεται ή πονάει το στομάχι σας ή έχετε τάση για έμετο
  • αν έχετε ενδείξεις θρόμβου στο πόδι όπως: πόνο στην κνήμη σας, πίσω από το γόνατο, το μηρό ή τη βουβωνική χώρα
  • ερυθρότητα και οίδημα στην περιοχή της επέμβασης
  • έχετε σημάδια λοίμωξης ταράματος όπως: αυξημένος πόνος, οίδημα, ζέστη ή ερυθρότητα
  • έχετε πύον ή δύσοσμα υγρά από την τομή
  • έχετε πυρετό
  • δεν μπορείτε να αφοδεύσετε ή να αεριστείτε
  • έχετε πόνο που δεν υποχωρεί όταν παίρνετε παυσίπονο
  • έχετε χαλαρά ράμματα ή η τομή σας ανοίγει

Παρακολουθήστε προσεκτικά για αλλαγές στην υγεία σας και φροντίστε να επικοινωνήσετε με τον χειρουργό σας για ό,τι σας απασχολεί.


 Διαβάστε επίσης: Απορροφήσιμα Ράμματα: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Άγγελος Νικολιδάκης
Γενικός Χειρουργός Θεσσαλονίκη
Ιατρείο Αγίας Σοφίας 12
Στρατηγού Μακρυγιάννη 8, 564 30 Σταυρούπολη
Επικοινωνία: +30 2314004820 & +30 6947218499

Αφήστε μια απάντηση

Close Menu